Kako odrediti sadržaj vlakana u tkanini pomoću testa sagorevanja tkanine?

Ako ste u vrlo ranoj fazi nabavke tkanine, možda ćete imati problema s identifikacijom vlakana koja čine vašu tkaninu.U ovom slučaju, test sagorevanja tkanine može biti od velike pomoći.

Normalno, prirodna vlakna su vrlo zapaljiva.Plamen ne pljuje.Nakon sagorevanja miriše na papir.A pepeo se lako drobi.Sintetičko vlakno se brzo skuplja kako se plamen približava.Topi se i gori polako.Postoji neprijatan miris.A ostatak će izgledati kao tvrda perla.Zatim ćemo predstaviti neka uobičajena vlakna od tkanine s testom izgaranja.

1,Pamuk

Pamuk se brzo zapali i izgori.Plamen je okrugao, miran i žut.Dim je bijel.Nakon što se plamen ukloni, vlakno nastavlja da gori.Miris je kao spaljen papir.Pepeo je tamno siv, lako se drobi.

2,Rayon

Rayon se brzo zapali i izgori.Plamen je okrugao, miran i žut.Nema dima.Nakon što se plamen ukloni, vlakno nastavlja da gori.Miris je kao spaljen papir.Pepela neće biti mnogo.Preostali pepeo je svijetlosive boje.

3,Akril

Akril se brzo skuplja kada se približi plamenu.Plamen bljuje i dim je crn.Nakon što se plamen ukloni, vlakno nastavlja da gori.Pepeo je žuto-braon, tvrd, nepravilnog oblika.

4,poliester

Poliester se brzo skuplja kada se približi plamenu.Topi se i gori polako.Dim je crn.Nakon što se plamen ukloni, vlakno neće nastaviti da gori.Ima hemijski miris sličan spaljenoj plastici.Ostatak formira okrugle, tvrde, otopljene crne perle.

5,Najlon

Najlon se brzo skuplja kada se približi plamenu.Topi se i gori polako.Prilikom gorenja nastaju mali mjehurići.Dim je crn.Nakon što se plamen ukloni, vlakno neće nastaviti da gori.Ima hemijski miris poput celera.Ostatak formira okrugle, tvrde, otopljene crne perle.

Glavna svrha testa sagorevanja je da se utvrdi da li je uzorak tkanine napravljen od prirodnih ili sintetičkih vlakana.Plamen, dim, miris i pepeo pomažu nam da identifikujemo tkaninu.Međutim, postoje neka ograničenja za test.Možemo identificirati vlakno tkanine samo ako je 100% čisto.Kada se nekoliko različitih vlakana ili niti pomiješa zajedno, teško je razlikovati pojedinačne elemente.

Osim toga, naknadna obrada uzorka tkanine također može utjecati na rezultat testa.Za bilo kakav upit, slobodno nas kontaktirajte.Bićemo sa velikim entuzijazmom da vam služimo.


Vrijeme objave: 07.05.2022